Kurs for taksører


De fleste som gjennomfører taksering av hønsefugl i Norge og rapporterer sine data i Hønsefuglportalen er frivillige mannskaper med tilknytning til NJFF og fuglehundmiljøet. For å sikre best mulig kvalitet på dataene som registreres i portalen er kursing og opplæring av taksører helt avgjørende for resultatet. Mange har gjennomført kurs for hønsefugltaksering tidligere og har i mange år bidratt til innsamling av takseringsdata. FoU-aktørene i hønsefuglportalen har nå utviklet et revidert digitalt kursopplegg for taksører som benytter portalen. Kurset vil være mulig å gjennomføre i løpet av vårhalvåret gjennom en digital læringsplattform. Kurset er bygd opp av fire moduler som hver kursdeltaker går gjennom på egenhånd før det avsluttes med en digital avsluttende prøve. Kursdeltagerne som består denne prøven vil få et kursbevis og kan registrere seg selv som sertifisert taksører i Hønsefuglportalen. Du kan også registrere deg som sertifisert taksør i Hønsefuglportalen hvis du har tatt et fysisk kurs. For å sikre best mulig kvalitet på de innsamlede dataene anbefaler vi at alle som takserer har tatt kurs i hønsefugltaksering. Det er imidlertid ikke et krav om å være sertifisert taksør, men flere rettighetshavere har innført krav om gjennomført kurs. Vi anbefaler at man gjennomfører et fysisk kurs da man er fersk taksør, og at det digitale kurset brukes som et oppfriskende kurs ved jevne mellomrom.


Kurset skal gi taksører en forståelse for hvorfor det er viktig å overvåke viltpopulasjoner, og hvordan arbeidet med hønsefugltaksering basert på linjetaksering og «Distance sampling»-metoder gjennomføres i felt. Det er utarbeidet et kurskompendium som fungere både som et grunnlag for takseringskurset og som en praktisk veileder for gjennomføring av selve takseringen. Gjennom god forståelse og riktige retningslinjer håper vi at det bidrar til en best mulig kvalitet i innsamling av data. Dette er avgjørende for kvaliteten på de data og beregninger som rapporteres.


Hvordan melde seg på digitalt takseringskurs?

Det åpnes opp for å melde seg på kurset fra og med 1. mars, med siste frist for å melde seg på 1. juni. Påmeldingen skjer digitalt gjennom Høgskolen i Innlandet sine nettsider her:

https://evuweb.fsweb.no/evuweb/kurs?inst=HINN

Etter fullført kurs vil deltagerne få tilsendt et kursbevis, som de selv må laste opp på Min profil i Hønsefulgportalen, for å vise at man er sertifisert taksør. Områdeansvarlig for takseringer vil kunne få opp en liste over sertifiserte taksører tilhørende sitt område.

Rettighetshavere, fuglehundklubber, NJFF avdelinger eller andre som ønsker å gjennomføre fysiske takseringskurs finner en liste over godkjente instruktører nederst på siden. Ta kontakt med instruktørene i «deres område» for nærmere avtale om gjennomføring av takseringskurs.


Instruktører takseringskurs

Institusjon Navn og E-post Adresse
NJFF Aust AgderSondre Stormo sondre.stormo@gmail.comFagerheim 3, 4817 His91345601
NJFF NordlandMagnus Fjeldså magnus@flygt-bil.noGeneral Fleishersg. 1, 8003 Bodø90617359
NJFF HedmarkMari Tangen Evensen mari.evensen@njff.no97467070
NJFF Nord-TrøndelagVegard Løvmo vegardlovmo@hotmail.com41108889
NJFF Sogn og FjordaneRune Dag Olsbø olsbo66@online.no95817577
NJFF TromsEdgar Henriksen edgarhen@online.no90578325
NJFF Sør-TrøndelagEskil Pettersen s.trondelag@njff.no90844440
NJFF BuskerudHans Ole Solberg fishedma@online.no
FefoKenneth Berg Kenneth.berg@solarnorge.no
FefoLars-Even Pettersen Larsevenp@gmail.com
FefoGunnar Guttormsen gungutt@hotmail.com
FefoRoger Halvari rhalvar@online.no
FefoKristine Gonsholt kristine.gonsholt@yahoo.no
FefoKristin Hornset kro@fefo.no48043124
FefoChristina Bjørkli cbj@fefo.no46844960